donderdag 16 februari 2012

Help, mijn agenda is leeg!

Nee, dit is geen sollicitatie naar werk, maar de harde werkelijkheid.
Mijn elektronische agenda op Google miste opeens alle afspraken voor de maanden januari, februari en maart. Ook mijn agenda op de iMac en onze twee iPads vertoonde alleen lege bladzijden voor deze periode. Zelfs de kopie op iCloud was helemaal leeg. Ik kan u verzekeren dat dit een absolute ramp is want je weet niet meer wat je voor de komende periode moet doen en van de vorige periode zijn alle activiteiten ook verdwenen, wat lastig is als je op basis daarvan je uren moet declareren.

Met al mijn afspraken letterlijk in de de wolken verdwenen weet je echt niet meer wat je moet doen, laat staan wat de oorzaak is. De website van Google gaf geen oplossing en daar is helaas ook geen reserve-kopie aanwezig. Het enige wat ik kon bedenken was dat ik in het week-end over ben gegaan naar OS X Lion om het nieuwe Apple programma iBooks Author uit te gaan proberen.
Toen is de ellende begonnen.

Het telefonisch contact met de klantenservice van Apple kwam niet tot dezelfde analyse van de oorzaak. Men denkt daar blijkbaar toch dat hun software geen fouten maakt. Ik ben er echter zeker van dat na de update mijn Mac spontaan drie maanden uit mijn agenda heeft gewist op Google en in iCloud.
Gelukkig had Apple wel een oplossing.

Ik ben een reguliere gebruiker van het back-up programma Time Machine en maak, gedwongen door dit programma, elke week een nieuwe reserve-kopie van mijn Mac op een externe harde schijf.
Dat bleek mijn redding, want hiermee kon mijn agenda weer worden teruggebracht in de staat van voor de update. Komisch genoeg zocht mijn iMac gelijk daarop weer contact met Google Kalender en zat ik gelijk weer met een lege kalender.
Gelukkig kon de slimme jongen van Apple ook hier een oplossing voor bedenken en heb ik eindelijk al mijn afspraken weer terug.

De reden dat ik dit aan u vertel is dat ik, net als vele anderen, blijkbaar ten onrechte heb vertrouwd op de veiligheid die opslag op een server van Apple of Google biedt. Het blijkt nu dat ook hier gegevens gemakkelijk in de wolken kunnen verdwijnen.
De enige remedie is dan regelmatig lokale opslag op een aparte back-up schijf uit te voeren.
Daarbij heb ik belangrijke onderhanden ojecten altijd ook nog op USB-sticks staan voor het geval dat de back-up schijf het begeeft, gestolen wordt of in rook opgaat.
Het lijkt overdreven, maar harde schijven kunnen het ook begeven.

Natuurlijk kunt u me verwijten dat ik beter bij de ouderwetse kantooragenda had kunnen blijven.  Maar dan kan ik net zo goed mijn computer en iPad de deur uit doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten