dinsdag 22 maart 2011

Bonusrel

De Tweede Kamer lijkt nu wel een beetje op hol geslagen te zijn.

Alle bonussen die sinds 2008 aan werknemers van ABN Amro, ASR, ING, Aegon en SNS Reaal zijn uitgekeerd, moeten eenmalig voor 100% worden belast. Dat besluit heeft een meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag genomen. Mocht het 100 procent belasten niet mogelijk zijn, dan moet de aftrek van het bedrag in de vennootschapsbelasting worden geweigerd. De motie van PVV-Tweede Kamerlid Roland van Vliet kreeg steun van PvdA, Groenlinks en de SP.
De Kamer nam de PVV-motie aan na de rel over de voorgestelde bonus aan de raad van bestuur van ING, die overigens inmiddels is ingetrokken.

Het lijkt me dat deze motie volstrekt onuitvoerbaar is, omdat deze in strijd is met de grondwet (ongelijke behandeling, omdat er al belasting is betaald) en met internationale bedragen (je kunt achteraf geen extra belasting vragen als dat niet van tevoren is overeengekomen).

Ik kan me de boosheid van de parlementariƫrs over de ING-bonussen nog wel voorstellen.
Wat ik niet begrijp is dat ons parlement met een dergelijke ondeugdelijke en kansloze maatregel komt.
Als bankiers hun verstand al niet gebruiken hoeft dat toch ook niet voor onze parlementsleden te gelden?
Met welk argument kun je nu achteraf alle bonussen voor de volle 100% terugvragen via de belasting?

Het argument is dat de bonussen hebben bijgedragen tot de kredietcrisis en dat de banken en verzekeraars blijkbaar weinig hebben geleerd (zie de motie).
Je zou zeggen, bedenk dan maatregelen voor de toekomst en verzin niet iets dat volstrekt onhaalbaar is.
Gelukkig maar dat er in de Kamer geen bonussen uitgekeerd, anders zouden we volstrekt ten onder gaan aan nutteloze wetgeving.
Alhoewel?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten