Een premiejager is iemand die op mensen jaagt die door de politie gezocht worden. Premiejagers leven van het geld dat ze krijgen als ze de gezochte persoon levend of dood terugbrengen. Deze figuur was regelmatig te zien in allerlei spaghettiwesterns, zoals bijv. "For a Few Dollars More", maar ook in de film "Wanted: Dead or Alive" waarin onze eigen Rutgher Hauer de hoofdrol speelde.
Als gevolg van het fraudeschandaal rondom Bernie Madoff is in de nieuwe Dodd-Frank wetgeving de figuur van de premiejager weer helemaal terug.
In sectie 922 en sectie 748 worden hoge beloningen in het vooruitzicht gesteld als men de Securities Exchange Commission (SEC) of de U.S. Commodity Futures Trading Commission (CFTC) informatie over overtredingen verschaft die tot een veroordeling en boete leiden. De beloning is substantieel en kan variƫren van 10 tot 30% van de geldboete als deze hoger is dan 1 miljoen dollar.
Deze nieuwe regel kan leiden tot een stortvloed aan nieuwe claims, vooral vanwege de enorme bedragen die er mee te verdienen zijn.
Recent nog werden Glaxo Smith Kline (GSK) en de Amerikaanse overheid het eens over een schikking van 750 miljoen dollar vanwege allerlei overtredingen van GSK. De tipgeefster, mevrouw Cheryl Eckard, ontving hiervoor een beloning van 61 miljoen dollar. Deze beloning viel nog onder de zgn. False Claims Act die is ontworpen om burgers met kennis van fraude tegen de overheid een rechtszaak te starten en ze te laten delen in de opbrengst van de eventuele boete.
De nieuwe regels in de Dodd-Frank wetgeving richten zich met name op overtredingen die onder de jurisdictie van de SEC en de CFTC vallen zoals bijv. handel met voorkennis, fraude, omkoping e.d. In feite is de werking van de wet gericht op fraude begaan tegen burgers, investeerders en aandeelhouders.
Door deze wetgeving komt een geheel nieuwe categorie zaken in aanmerking voor het uitkeren van een beloning.
Een voorbeeld is de de recente omkopingszaak in Nigeria waarbij ook Shell was betrokken en die resulteerde in een boete van 236 miljoen dollar voor de 7 betrokken ondernemingen. De tipgever had in dit geval maximaal 30% kunnen beuren, ofwel 70 miljoen dollar.
In Nederland kennen we overigens ook een beloning voor premiejagers die zwartspaarders aangeven bij de fiscus. Deze regeling is echter niet te vergelijken met de nieuwe wetgeving in Amerika omdat de werking beperkt is evenals de omvang van de vergoeding.
Voor wat Amerika betreft is de jacht op fraude geopend.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten