vrijdag 17 oktober 2014

Bonuswet financiële instellingen aangenomen in Tweede Kamer

Donderdagavond 16 oktober heeft de Tweede Kamer een meerderheid ingestemd met de bonuswet voor financiële instellingen. Ik heb hier al eerder over geschreven (hier over het negatieve advies van de Raad van State en hier mijn kritiek op het voorstel) en ben beslist geen voorstander van deze wetgeving.
Leidinggevende bij financiële instellingen mogen voortaan vanaf 1 januari 2015 maar 20% van hun vaste salaris aan bonussen ontvangen, ook wordt de vertrekregeling beperkt tot 100% van het jaarsalaris.
Doordat naast de coalitiepartijen PvdA en VVD, ook D66, Christen Unie, Groen Links en het CDA instemden met de wet kan minister Dijsselbloem rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer.
Zoals gebruikelijk zijn er ook een aantal amendementen aangenomen:
  • voortaan moeten financiële instellingen in het jaarverslag opnemen wat de totale som is van de variabele beloningen die ze willen uitkeren;
  • het bonuswet wordt ook van toepassing op het senior management van staatsgesteunde banken;
  • beheerst beloningsbeleid moet een "wegingsfactor" zijn bij het inkopen van financiële adviezen en diensten. Als Nederland bijvoorbeeld een buitenlandse bank wil inhuren voor adviezen, denk aan de beursgang ABN Amro, moet er bij die bank worden aangedrongen op een beleid van beheerste variabele beloningen.
U kunt natuurlijk alle details lezen op de website Overheid.nl op dossiernummer 32512.
Ik geef nog een korte samenvatting van mijn kritiek:
  • Nederland loop volledig uit de pas met de rest van Europa met een percentage van 20%. Europa wil 100%.
  • Nederland loop eveneens uit de pas met Europa door de bonuswet voor de hele financiële sector te laten gelden. Europa wil dat alleen de banken er onder vallen.
Ik ben benieuwd of de Eerste Kamer inderdaad zo makkelijk akkoord zal gaan, mede gezien het negatieve advies van de Raad van State.

1 opmerking:

  1. Interessant, Dijsselbloem wilde zelf graag onbelemmerd zaken blijven doen met Rotschild, Lazard , UBS, RBS en JP Morgan. Door die CDA-motie moet hij die partijen nu opeens aanspreken op hun 'beheerst beloningsgedrag'. Dat wordt een groot Nederlands succes! Die arme PvdA kiezers toch, ze weten nog niet eens dat 600 miljard van hun pensioengeld de afgelopen jaren is weggestroomd naar Londen en daar ook door dure bonusbankiers wordt beheerd. De vakbonden die in alle bedrijfstakfondsen zitten interesseert dat kennelijk ook niet echt.
    Maar goed, perverse parlementaire prikkels werken nou eenmaal zo..
    Mvg,
    Chris de Groot
    Managing Partner Financial Assets Executive Search

    BeantwoordenVerwijderen