donderdag 12 april 2012

Vliegtuigspotten en beurskoersen

Zo af en toe kom je een curieus wetenschappelijk onderzoek tegen waarvan je je afvraagt: hoe komen ze er op?

Professor David Yermack van de New York University heeft een onderzoek gedaan naar de relatie tussen de vakanties van CEO's en persberichten van ondernemingen.

Om er achter te komen wanneer topbestuurders op vakantie gaan heeft hij de database Jet Tracker online geraadpleegd. Deze bevat de vluchtgegevens van privé-en zakenvliegtuigen.
Deze gegevens heeft hij gekoppeld aan de persberichten van beursgenoteerde ondernemingen.
Het betreft dan wel vluchten die gaan naar een bestemming waar het vakantiehuis van de CEO zicht bevindt. De gegevens van de vakantiehuizen haalt hij dan weer uit de database van het kadaster.

Vervolgens kijkt hij wat de invloed van een vakantie is op de beurskoers en op het eventueel publiceren van persberichten. Wat blijkt: als ze op vakantie gaan is er minder nieuws te verwachten en als ze terugkomen is het omgekeerde het geval.
Dat lijkt me te verwachten, maar het is in ieder geval statistisch aangetoond.

De praktische toepasbaarheid van dit onderzoek zit hem volgens de onderzoeker in het feit dat beleggers goed in de gaten moeten houden wanneer de directie in de zakenjet stapt voor vakantie en wanneer ze terugkomen.
Bovendien is ook de lengte van de vakantie van belang: met een vakantie van meer dan 5 dagen neemt de volatiliteit van een aandeel met 15% af.
Kort samengevat: ondernemingen geven persberichten uit wanneer er iets belangrijks te melden is, maar ook als de directie aanwezig kan zijn bij de presentatie van dat nieuws.
Daarom is het aan te raden dat beleggers goed in de gaten houden wanneer zakenvliegtuigen vertrekken vanaf een vakantiebestemming van de CEO want dan weten ze dat er belangrijks nieuws aan kan komen.

Dat betekent dat geïnteresseerde beleggers gewapend met een goede verrekijker bij de startbaan moeten plaatsnemen. Deze gegevens zijn namelijk niet on-line beschikbaar. De database Jet Tracker van de Wall Street Journal bevat alleen vlieggegevens van 2007 tot en met 2010.
Dat is een beetje laat om als belegger op te kunnen reageren.

Maar ik denk dat er meer aan de hand is. De publicatiedatum van April 2012 wijst een beetje in de richting van een goede 1-April grap. De universiteit zelf maakt op 3 april melding van zijn onderzoek, maar de publicatie staat echt niet vermeldt op zijn publicatielijst.
Dat is allemaal wel een beetje te toevallig.

Alhoewel, deze vermeende grapjas heeft al eerder onderzoek gedaan naar het verband tussen de aankoop van onroerend goed van topbestuurders en de beurskoers. Hoe groter het landgoed, hoe slechter voor de beurskoers was toen zijn conclusie.

Het wachten is op het volgende onderzoek van deze academicus, die overigens ook al furore maakte met een onderzoek naar de relatie tussen de kleding van Michelle Obama en de aandelenkoersen van modebedrijven.

Ik laat het er maar bij. Soms is de werkelijkheid echt vele malen vreemder dan je ooit zou bedenken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten