dinsdag 25 januari 2011

Outlook 2011

Het is u wel opgevallen dat ik even een tijd geen nieuwe berichten heb geplaatst.
Het was even tijd om bij te komen met zaken dichter bij huis.

Zoals het opnieuw inrichten met planten van mijn discus-aquarium, inclusief het installeren van nieuwe bewoners. Onze jongste teckeldame moest gesteriliseerd worden en dat geeft ook de nodige zorgen.
Naast een beetje vakantie vieren was er ook de overgang van mijn trouwe Windows-Pc naar een gloednieuwe 27-inch  iMac.

Al met al een heel karwei.
Ik werk al meer dan 20 jaar op een computer en dat betekent dat ik een groot digitaal archief heb.
Om dat zo maar even over te zetten valt niet mee.
Het is opvallend dat er zo weinig goede hulpmiddelen zijn om deze overgang te vergemakkelijken.
Ik had, dacht ik, een mooie oplossing door een pakket te kopen van Belkin, met de veelzeggende naam "Switch-to-Mac Cable."
Volgens de Apple-dealer zou dit pakket er voor zorgen dat alles naadloos werd overgebracht.
Dat verliep inderdaad vlekkeloos, leek het.
Alle bestanden werden vlekkeloos overgebracht, alleen de e-mail, adresgegevens, agenda, notities e.d werden naar de corresponderende Apple-programma's overgebracht en niet naar de ook door mij aangeschafte Outlook-versie voor de Mac, die onderdeel is van de complete Office-suite voor de Mac.
Een beetje onhandig, maar je zou zeggen dat Outlook dit dan wel vanzelf kon invoeren vanuit deze programma's, maar dat bleek niet zo te zijn.

Na lang zoeken kwam ik er achter dat dit handmatig moest door de Export-functie van Outlook op de PC te gebruiken en alle bestanden stuk voor stuk over te sturen naar de Mac en deze vervolgens stuk voor stuk te importeren in Outlook.
Dat werkte goed, al is de procedure nogal omslachtig.
Je zou toch zeggen dat Microsoft daar daar best wel een handig programmaatje voor had kunnen schrijven. Maar dat is blijkbaar nooit in ze opgekomen.
Wat veel erger is dat Microsoft er niet in is geslaagd om voor deze versie van Office een goede synchronisatie-functie te leveren voor Outlook met de Iphone, iPod of Ipad.
Dat betekent dat mijn agenda op de iPad niet synchroniseert met die in Outlook (iCal).
Dat wordt er niet bij gezegd als je het Office-pakket voor de Mac koopt, maar moet je na lang zoeken ontdekken op een gebruikersforum op de website Office Mac.

De verklaring?
Volgens Andy Ruff, de programma manager, was er geen tijd genoeg om deze functie op tijd gereed te hebben. Daar komt nog bij dat Microsoft denkt dat het synchroniseren van kalenders slechts weinig mensen interessant is. Dat lijkt me een grove misrekening, want Microsoft weet blijkbaar niet hoeveel mensen hun kalender op hun mobiele telefoon of iPad hebben.
De verwachte oplossing komt in het komende halfjaar van 2011, maar een concrete datum wordt niet gegeven.
Begrijp me goed, ik ben zeer tevreden over Word, PowerPoint en Excel in deze suite, maar Outlook is door het ontbreken van een goede synchronisatie-functie, een enorme misser.
Voorlopig gebruik ik daarom maar de eenvoudige maar wel werkende programma's van Apple.
Ik heb alleen nog een klein probleem.
Ook iCal, het kalenderprogramma van Apple synchroniseert niet goed met mijn iPad.
Als ik dus een afspraak met u mis, weet u hoe dat komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten